sábado, 30 de junio de 2007

todo empieza aquí

Ufffff! En que lío me he metido!

Me encanta daros a elegir, pero creo que no lo volveré a hacer a no ser que tenga un poco desarrollados los temas que os propongo.

Si al final resultará que el “pensamiento complejo” será como el “especial tetas” de un compañero comentarista.

Así pues, como creo que no es justo haceros esperar tanto he decidido que iré abordando el tema, poco a poco, des de los diferentes matices a lo largo de algunos post, a no ser que me ensordezcan algunos de vuestros gritos en los comentarios invitándome a enmudecer.

CAPÍTULO PRIMERO “SESIÓN TUPPER-WARE”

Era un migdia, el rellotge del microones va anunciar que el menjar estava preparat. Que el plat de vidre ja havia donat el número de voltes necessàries perquè les ones electromagnètiques impregnessin proporcionalment cadascuna de les amuntegades espirals tricolors recobertes de formatge en l’hermètic “tupper-ware”.

Acte seguit, les tres estaven assegudes a la taula de les divergències, les converses, les inquietuds, de les paraules i els despertars… En fi, la taula multifuncional segons els moments de reunió, de treball, de manualitats…. I en aquell precís moment, la taula “tupper-ware”, que no sessió “tupper-ware” en trobades grupals i veïnals :P (per si algú ho converteix en porno, tal com dia un company bloggero, sí, el de sempre).

I entre mossegada i mossegada, una de nosaltres va començar a divagar, tot preguntant:

- creieu que els homes i les dones pensem diferent? O bé tothom pensem diferent?

- és diu que els homes son més simples? Perquè? I si es així perquè ens entenen quan parlem de tots els matisos?

- potser, no és que els homes siguin simples, sinó que decideixen abordar la vida des de la “senzillesa” i la “simplicitat”. Si es així, ho trien conscientment?

- o bé, les dones pensem en tantes variants que ens compliquem la vida perquè volem que plogui al gust de tothom?

- i quan homes, dones i homosexuals trenquem els topics, som una excepció?

- i quan no es qüestió de gènere, potser condicionat perquè hem estudiat ciències o lletres?

- o som com som, pensem com pensem, actuem com actuem condicionats per l’historia? Una història marcada pel poder dels homes que els ha tret la necessitat de pensar tant i unes dones que han tingut que ser cuidadores procreadores, mediadores…?

- Perquè la gent que ens compliquem, -que encara ara no puc dir si es pensament complex o no-, intentant pensar en tots els punts de vista, ho fem conscientment?

I de totes aquestes preguntes, va sorgir el terme “pensamiento complejo” i l’intent d’entendre’l, de trobar-hi algunes respostes i conseqüentment, decidir si volíem seguir pensant així o no, com era la manera més saludable de fer-ho, etc.

La sobretaula va acabar com havia començat, amb un “tuper-ware” ara buit i sense les espirals tricolors donant voltes al plat de vidre col·locat al mircroones.

En arribar a casa, intentant trobar respostes a les nostres preguntes, d’entre els llibres desordenats amuntegats en les estantaries, em vaig trobar amb Edgar Morin, autor del “Pensamiento Complejo”.

5 comentarios:

  1. Bones!
    Tots som diferents, perqué genèticament ho som i només clar mirar-nos,després també ens fa ser diferents la cultura que tenim, el moment històric que vivim,el context social, l'educació que rebem, etc. Tot plegat ens fa ser diferents i al mateix temps encantadors perqué som unics.
    El que és clar que hi ha una diferencia gran entre el pensament de l'home i el de la dona,ells més simples nosaltres més complicades, pot ser sí, pot ser no...però això te el seu encant, jo tenia un company a la facultat que sempre deia "totes les dones son boniques només has de saber troba el seu encant" així justificava que tires els trastos a totes les noies del planeta.
    Doncs, tots tenim el nostre encant que ens fa ser diferents. I per això, sempre discutirem homes i dones de les nostres diferencies de gènere, de sexe, de cultura, de religió, del que sigui... i així són tan divertides les converses entre dones i homes, o homes i dones, mentres nosaltes parlem de roba, cremetes, bebés i el futur, ells parlen del Barça, l'Alonso i del seu membre viril i també del futur però del Barça i de l'Alonso... en el fons tot és molt divertit i quan treballes amb nens i nenes ja veus que des de petits son ben diferents, ells feliços amb la play i elles preocupades per tot...que diferents i divertits som els humans,oi!
    molts petonets!
    ona

    ResponderEliminar
  2. Bé la qüestió no es que pensem diferent (que no ho se) sino que no li donem més voles o que no ho abordem diferent.
    Edgar Morin diu que el pensament compleje és aquell que no ailla els fets sino que intenta incloure tots els condicionants (estudis, ambient, personalitat.... -com deies-). Per tant, tot pensament complex és confusió i per mi, ara mateix, la qüestió es com superar aquesta confusió i inestabilitat sense deixar de pensar complexament. Alhora, no parlo del post pensament (després d'una acció: que ha conduit a fer una persona a fer tal cosa o altra, perque ho ha fet....); sino que pensa i que decideix abans de fer una acció. I aquí és el meu dubte si som o no som diferents.
    Tot i que també va ser una de les preguntes sorgides i que planteja molta gent.
    En una de les converses, un noi, va dir que els homes pensen més simplement perquè sempre han tingut el poder (per tant, no han estat qüestionats) i/o perque porten un "Homer" dins (llei del mínim esforç).

    ResponderEliminar
  3. M'agradaria que posessis un exemple de quins factors tens en compte a l'hora de analitzar un tema. Posa un exemple real, algo que t'hagi passat recentment i a partir d'aqui podem començar a debatre.
    Ari

    ResponderEliminar
  4. L'altre dia ,mentre estavem al costat d'un riuet despres d'haver escalat tot el mati, vam arribar a una conclusió molt xula:
    El problema no és no ser feliç, el problema es que ser feliç es converteixi gairebe en un deure o un obligació, el problema és pensar que hem de ser feliços.
    Ja se que no te molt a veure pero em va agradar molt arribar a aquesta conclusió:
    No ser feliç no es tan horrible, pero sentir-te insatisfet i malament per no ser una cosa que hauries de ser, aixo si que ho és. Com ho solucionem? treient-nos aquesta obligació!!! Segur que a partir de llavors ho som molt més (paradoxes psicologiques, en realitat la psicologia és una paradoxa en si mateixa: QUAN ALGO ET FA POR, COM MÉS EN FUGES MÉS A PROP HO TENS)Com més t'esforces per ser feliç menys ho ets... al final acaba sent fins i tot absurd.
    Bueno que son las 9:30 i ja se m'ha anat l'olla. es que aixo d'anar a treballar em fa plantejar moltes coses.
    Un petonet

    ResponderEliminar
  5. Ser feliç potser és un estat, si ha de ser un fi...mmmm això es el que creiem. Jo crec que la Felicitat perpetua no existeix sinó que els petits moments de Felicitat són la que la composen.Una amic sempre em recorda una frase que un dia vaig dir i li va impactar: S'ha de simplificar. Crec que cada vegada que penso en aquesta frase la trobo més curiosa. La meva vida ha estat complexa i penso que ho segueix sent però lo important es poder gaudir del que tens i apreciar les coses petites i la gent que t'aporta la vida. Viure sense massa reflexió sense significat ( aquells pensaments que et negativitzen, sabeu?? ) i aprofitar els senyals de la direcció que va marcant el teu ritme de vida. RELAXAR-SE, SIMPLIFICAR I A GAUDIR-LA!

    ResponderEliminar